Auton Jarrut Kannattaa Tarkistaa Säännöllisesti

On mukava tietää, että auton jarrut ovat kunnossa. Jarruviat eivät ole kovin yleisiä, mutta ne myös tarkastetaan säännöllisesti joko määräaikaishuoltojen tai katsastusten yhteydessä. Toisinaan jarrut tarvitsevat jarruhuolto: jarrupalat puhdistetaan ruosteesta ja vaihdetaan, jos ne ovat kuluneet. Myös jarruneste tarkistetaan sen varalta, pitääkö se vaihtaa. Jarruneste on vaihdettava joka toinen vuosi.

Jarrujärjestelmään liittyy useita osia: jarrulevyt, jarrusatulat ja tuet sekä jarruneste. Kun viet autosi jarruhuoltoon, kaikki nämä tarkistetaan sen varmistamiseksi, että jarrut toimivat kunnolla ja ettei jarrupoljinta painettaessa kuulu vinkuvaa ääntä. Lyhyt jarrutusmatka on usein ero onnettomuuden ja läheltä piti -tilanteen välillä. Pitämällä jarrut hyvin huollettuna ja kunnossa lisäät mahdollisuuksiasi onnettomuuksien välttämiseksi.

Lyhyt jarrutusmatka edellyttää paitsi hyviä jarruja myös hyviä renkaita, joiden urasyvyys on riittävä mahdollistamaan lyhyen jarrutusmatkan. Myös iskunvaimentimilla on tässä osansa, koska ne työntävät renkaita tienpintaa vasten, joten huonot iskunvaimentimet vaikuttavat jarrutusmatkaan.

Iskunvaimentimet voidaan helposti tarkistaa painamalla rengasta alaspäin omalla kehon painolla ja sitten vapauttamalla sen. Jos auto pomppii ylös alas, on aika iskunvaimentimen vaihto. Jos auto palaa sulavasti alkuperäiseen asentoonsa, iskunvaimentimet ovat kunnossa. Jos et halua tarkistaa niitä itse, voit viedä auton huoltoliikkeeseen tarkistettavaksi.

Renkaiden kulutuspinnan syvyys on helpoin tarkastaa työntämällä kolikko uraan ja mitata, kuinka syvälle se menee. Jos syvyys on alle 4 mm, on aika vaihtaa renkaat uusiin. Menetät monia renkaiden avainominaisuuksia, kun urasyvyys on alle 4 mm, ja renkaat muuttuvat vaarallisiksi ajaa kosteissa olosuhteissa vesiliirron riskin kasvaessa.

Lisätietoja jarruhuollosta saat verkkosivultamme osoitteessa Vianor