EU:N Uusi Rengasmerkintä

EU:n pakollinen rengasmerkintä ei enää ole aivan uusi, mutta koska renkaita ei osteta kovinkaan usein, on syytä kuvata, miten se toimii. EU-rengasmerkintä sisältää seuraavat tiedot, joiden avulla rengasvalintasi on hieman enemmän tietoon perustuva: polttoainetalous, märkäpito ja vierintämelu. Nämä on esitetty hyvin havainnollistavasti sen varmistamiseksi, että voit helposti ymmärtää merkinnän viestin ja tehdä valinnan sen perusteella. Ne saattavat olla tärkeimmät valintakriteerit kannaltasi tai sitten eivät. Joka tapauksessa on tärkeää tietää, mikä on ratkaisevan tärkeää sinulle.  Nämä ovat yleisiä kriteereitä, ja ne kannattaa joka tapauksessa maksimoida, mikäli mahdollista.

Polttoainetalouden suhteen merkintään sisältyy vierintävastus. On arvioitu, että 20% auton polttoaineenkulutuksesta johtuu vierintävastuksesta. Koska polttoaineen kulutus liittyy suoraan hiilidioksidipäästöihin, sillä on merkitystä myös ympäristön kannalta. Luokittelu vaihtelee A:sta G:hen. A on alin taso ja sitä symboloi vihreä väri. G puolestaan on väriltään punainen ja ilmaisee heikointa polttoainetehokkuutta. Parhaan ja heikoimman kulutuksen välinen ero on noin 90 litraa bensiiniä vuodessa ja koko renkaan käyttöiän aikana noin 240 litraa, mikä on huomattavasti enemmän kuin halvat renkaat ja kalliimpien korkealaatuisten renkaiden välinen hintaero.

Merkinnässä on lisäksi märkäpito, joka on pohjimmiltaan turvallisuusindikaattori. Siinä mitataan, kuinka nopeasti 80 km/h nopeudella kulkeva auto voi pysähtyä märällä asfaltilla. Merkintä vaihtelee A:sta F:ään, jossa A on lyhyin jarrutusmatka ja ero pysähtymisetäisyydessä A:n ja F:n välillä on neljä auton pituutta. Tämä voi olla ero onnettomuuden välttämisen ja siihen joutumisen välillä.

Viimeisenä merkinnässä on vierintämelu, jonka renkaat aiheuttavat pyöriessään. Merkinnän tavoitteena on myös vähentää häiritsevää melua ulkoiseen ympäristöön. Merkintä on ilmaistu desibelien mukaan määrittyvinä palkkeina, joissa matalin on 1 palkki ja korkein 3 palkkia. 1 palkki on hyväksytyn tason alapuolella ja 3 palkkia puolestaan hyväksyttyä tasoa korkeampi.

Jos ostat talvirenkaita, mikään merkinnässä ei kuvaa sitä, miten hyvin renkaat toimivat talvisissa olosuhteissa. Näin ollen on tärkeää, että otat tämän huomioon valintaprosessissa.

Lisätietoja EU:n rengasmerkinnästä saat kotisivultamme osoitteessa vianor.fi