Miksi Rengaspaineet Ovat Niin Tärkeät?

Riippumatta siitä, millaista ajoneuvoa ajat, rengaspaineet ovat merkittävä asia. Renkaat on suunniteltu tiettyyn rengaspaineeseen siten, että renkaan profiilin koskettaessa maata sen suorituskyky on suunnitellun kaltainen. Alipaineinen rengas on liian pehmeä, sivuseinät pullistuvat ja lämmön muodostuminen kasvaa ajon aikana vierintävastuksen kasvaessa. Näin ollen sen lisäksi että renkaan ominaisuudet eivät ole halutut hallittavuuden ja vakauden suhteen, renkaat myös kuluvat nopeammin ja polttoainekustannukset nousevat.

Jos renkaat ovat liian täynnä, niiden pinta ei ole kosketuksissa tienpinnan kanssa aiotulla tavalla. Renkaan keskikohta kuluu nopeammin ja rengas tarjoaa vähemmän pitoa, jolloin jarrutusmatka kasvaa ja turvallisuus heikkenee. Renkaasi kuluvat nopeammin kuin on suunniteltu.

Lämmöllä on suuri vaikutus rengaspaineeseen. Lämmön kasvaessa kasvaa myös paine. Ajettaessa renkaat yleensä lämpenevät kitkan vuoksi. Rengaspaine tulisi optimaalisesti mitata, kun renkaat ovat kylmät. Jos mittaat sen pitkän ajomatkan jälkeen, rengas on lämmin ja sinun on muokattava painetta hieman omistajan käsikirjassa esitetystä suositeltavasta paineesta.

Kun lämpötila laskee kesästä syksyyn tultaessa, myös rengaspaine pienenee ja renkaisiin pitää lisätä ilmaa. On tärkeää tarkastaa rengaspaineet säännöllisesti eikä tyytyä olettamaan, että ne ovat kunnossa. Venttiilit saattavat vuotaa, varsinkin jos joistakin renkaista puuttuu venttiilin korkki. Paineet kannattaakin tarkistaa, jos ei aivan joka kerta tankatessa, niin vähintään 2–4 viikon välein. Paineet tulee tarkastaa myös, kun vaihdat autoosi varastossa olleet kesärenkaat talvirenkaiden jälkeen. Tässä tapauksessa paine kannattaa tarkastaa ennen renkaiden asentamista ajoneuvoon, ellei sinulla ole keinoja täyttää niitä heti asennuksen jälkeen.

Jotta varmistat, että ajoturvallisuutesi on optimaalinen ja et tuhlaa rahaa polttoaineeseen turhan päiten tai joudu ostamaan uusia renkaita ennenaikaisesti väärän rengaspaineen aiheuttaman liiallisen kulumisen vuoksi, tarkista rengaspaineet säännöllisesti.

Lisätietoa asianmukaisesta renkaiden kunnossapidosta saat verkkosivultamme osoitteessa vianor.fi