Miten Varmistaa Turvallisuus Talvisilla Teillä

Talvella ajettaessa on kunnioitettava talviolosuhteita. Musta jää voi tehdä kuivista teistä erittäin liukkaita, ja menetät autosi hallinnan, kun sitä vähiten odotat. Talvisen kelin kunnioittamiseen sisältyy näkyvyyden rajoitusten, sään ja muiden tiellä liikkujien huomioiminen. Sinulla on myös oltava olosuhteisiin soveltuvat asianmukaiset renkaat. Talvirengas ovat välttämättömät talvella ajettaessa.

Renkaat saattavat näyttää vankoilta ja siltä, että ne kykenevät voittamaan mitkä tahansa keliolosuhteet, mutta jos renkaita ei ole testattu ja hyväksytty talviolosuhteisiin, niitä ei tule käyttää. Testatuissa ja hyväksytyissä renkaissa on merkintä, jossa on kuvattuna kolmehuippuinen vuori, jonka sisällä on lumihiutale. Jos renkaidesi sivuseinämässä on tällainen merkintä, niillä on ainakin laillista ajaa. Tämä edellyttää tietysti, että kulutuspinnan syvyys on yli 4 mm, jolloin ominaisuudet ovat sellaiset, mitä talvirenkailta voi odottaa.

Talvirenkailla on hyvä pito liukkailla pinnoilla. Ne valmistetaan kumiseoksesta, joka ei kovetu alhaisissakaan lämpötiloissa. Siksi ne pystyvät tarjoamaan talviolosuhteissa vaadittavat ominaisuudet: hyvä pito lumella, jäällä ja jopa loskassa. Loskaliirron estäminen toteutetaan leveämpien urien avulla, jolloin rengas työntää loskan pois ja pystyy pitämään kontaktin tienpintaan. Mitä suurempi on nopeus, sitä suurempi riski on myös loskaliirrolle, jos tiellä on paljon loskaa. Liukkaissa olosuhteissa sinun täytyy voida luottaa renkaisiin lyhyen jarrutusmatkan saavuttamiseksi ja onnettomuuksien välttämiseksi.

Talvirenkaat suhteen voit valita nastarenkaat jossa on kulutuspinnasta ulkonevat metalliset nastat, tai nastattoman talvirenkaan, jossa käytetään ainutlaatuista kulutuspintakuviota antamaan hyvä pito lumella ja jäällä. Tämän ansiosta sinulla on hyvä pito ja vakaus ajon aikana, myös risteyksissä ja mutkissa. Jos haluat parhaan pidon kaikilla pinnoilla, nastarengas on hyvä valinta.

Mahdollisimman turvalliseen ajoon talvella tarvitset siis hyvien talvirenkaiden ja huolellisen ajamisen yhdistelmän.

Lisätietoja talvirenkaista saat verkkosivuiltamme osoitteessa

www.vianor.fi