Talvirenkaat Eivät Ole Vapaaehtoiset

Jos asut Pohjoismaissa, talvirenkaat eivät ole vapaaehtoinen valinta. Jos aiot ajaa talven aikana, talvirenkaat ovat pakolliset. Lain mukaan talvirenkaat ovat pakolliset 1. joulukuuta ja 31. maaliskuuta välisenä aikana. Näin varmistetaan, että ihmiset todella vaihtavat renkaat ja siten takaavat oman ja muiden tiellä liikkujien turvallisuuden. Tätä lakia voi verrata muihin liikenneturvallisuuslakeihin, kuten turvavöiden ja moottoripyöräkypärien käyttöpakkoon. Laki perustuu perusteellisiin tietoihin, jotka osoittavat, että talvirenkaiden käyttö talvella kesärenkaiden sijaan on erittäin hyödyllistä.

Nastarenkaat ovat sallittuja 1. lokakuuta ja 15. huhtikuuta välisenä aikana, mutta jos olosuhteet ovat sellaiset, että niitä tarvitaan vielä 15. huhtikuuta jälkeen, niitä on silti mahdollista edelleen käyttää. Jos autossasi on nastarenkaat, sinulla on periaatteessa vain kahden viikon aikaikkuna renkaiden vaihtoon, joten on hyvä varata etukäteen aika rengashuoltoon renkaiden vaihtoon. Varauksen voi tehdä verkossa. Ilman etukäteisvarausta saatat joutua odottamaan pitkään, sillä rengashuollot ovat hyvin kiireisiä kyseisenä ajanjaksona.

Talvirenkaat, kuten kesärenkaissakin, on oltava riittävä kulutuspinta. Jos ajat talvirenkailla, joiden kulutuspinta ei täytä minimiurasyvyyttä, rikot lakia ja asetat itsesi ja muut suureen vaaraan. Kulutuspinnan syvyyden tarkistamisen lisäksi on tärkeää tarkistaa myös rengaspaineet. Rengaspaine laskee talvella alhaisemmissa lämpötiloissa, joten on tärkeää tarkistaa se säännöllisesti. Matalat rengaspaineet vaikuttavat renkaiden suorituskykyyn ja voivat lisätä luisuun joutumisen riskiä. Ne vaikuttavat negatiivisesti myös polttoaineenkulutukseen, joten matalat rengaspaineet voivat käydä melko kalliiksi.

Vaihda renkaat ajoissa varmistaaksesi, että sinulla on oikeat renkaat oikeaan aikaan. Näin varmistut myös siitä, että noudatat renkaisiin liittyviä lakisääteisiä vaatimuksia. Kesärenkailla ei todellakaan ole turvallista ajaa talvella, joten kesärenkaiden vaihto talvirenkaisiin on turvallisuuden kannalta tärkein renkaanvaihto. Kesärenkailla ei talviolosuhteissa ole käytännössä minkäänlaista pitoa, joten lyhyetkin etäisyydet voivat olla vaarallisia. Talvirenkaat eivät kuivalla tiellä ja lämpimissä olosuhteissa ole yhtä hyvät kuin kesärenkaat, joten kannattaa rajoittaa niiden käyttö laissa sallitulle aikavälille.

Lisätietoja talvirenkaista saat vierailemalla verkkosivullamme osoitteessa Vianor